vineri, 24 august 2012

Calafat - Tg. Jiu 2012

   Nu vreau să creadă cineva că am considerat că aceste evenimente nu ar merita câte o postare individuală, dar am crezut că povestea Calafat - Tg. Jiu, este una care trebuie spusă legându-ne cât mai mult de cele două evenimente ca fiind complementare, pentru că spre Poarta Sărutului se pleacă de la Calafat, cu toții laolaltă. La Calafat a fost o ediție specială într-o locație nouă, la Hotel Amfiteatru, loc unde am petrecut timp de 9 zile alături de prieteni, oameni dragi și muzică așa, de care ne place nouă.
   Dacă perioada aceasta am încercat să fac cunoscut volumul meu de debut într-ale poeziei, la Calafat am dedicat una din dimineți volumului OPEN DE DOR, am discutat și dezbătut pe seama lui alături de Clara Mărgineanu, Dan Vană, Teodora Ionescu, dar și alături de prietenii mei de la Icarus, Mihai Boicu, Ioana Pînzariu, etc.
   Au fost seri de neuitat alături de recitaluri de excepție care au adus în fața lumii prezente pe Cristi Buică, Doru Stănculescu și Sorin Minghiat, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Misteria Carpatica, Denver Project, Andrei Păunescu, George Stanca, Andrei Maftei etc.
   Două lucruri cu totul neobișnuite și neașteptate au avut loc și aș începe prin a aminti despre meciurile de fotbal pe teren sintetic pe care echipa de fotbal a Taberei Folk le-a disputat împotriva echipei locale, conduse de domnul viceprimar (ambele meciuri au avut un singur câștigător), dar și vizita de la Cetate, la conacul lui Mircea Dinescu, acolo unde am fost invitați pentru a cina și unde ne-am bucurat de bucate tradiționale și licori bio. 
   Ca în fiecare an, Calafatul deschide porțile spre orașul lui Brâncuși, loc în care am mers pentru a lua parte la Festivalul de Muzică Folk și Baladă "Poarta Sărutului". Spre deosebire de alți ani, am simțit o schimbare în bine la cei tineri - au mai renunțat din orgoliul premiilor și au mizat mai mult pe prietenie și colegialitate, susținere reciprocă indiferent de decizia juriului.
   Dacă tot am amintit de juriu, să spunem și de premii:
Trofeul Festivalului - Adela Mihaela Țițescu (Ploiești)
Secțiunea Grupuri
Locul 1 - Icarus (Săveni)
Locul 2 - Descântec (Iași)
Locul 3 - Zări (Botoșani)
Secțiunea Individual
Locul 1 - Petre Ancuța (Tg. Jiu)
Locul 2 - Roxana Zăpârțan (Cluj Napoca)
Locul 3 - Mihai Boicu (Suceava)
Premiul SPA - Alina Amon (Craiova)
Premiul special George Stanca - Ioan Mateiciuc (Siret)
Premiul special Denver pentru cel mai bun tânăr artist din concurs - Ioan Mateiciuc (Siret)
   Au trecut și aceste două episoade din viața noatră, și cu bune, și cu rele, și de acum parte din noi se îndrepta către Baia Mare (la Țara de Folk și la Noaptea Menestrelilor).